Naast het musiceren,geef ik met veel plezier workshops muziek.
Hieronder een beknopt overzicht van de laatste jaren:


2007
22 mei: open workshop
Kunstwerkplaats Congres Kwartiermaken

maart-april workshop
i.s.m stichting Theaterstraat Rotterdam

Zomer 2002.

Workshop Bigi Poku/Kaseko-muziek voor de Jazzfanfare in Groningen onder auspiciën van de SWING.
De presentatie vond plaats in Niehove( Groningen) tijdens de ZomerFietsTour 2002.

September 2001. Samen met William Parker, Wilbert de Joode en de dansers Toru Iwashita en David Zambrano aan de conservatoria in Rotterdam and Arnhem.

Mai/june 2001. Workshop: improvisatie voor brassband i.s.m. het Kunstgebouw Zuid-Holland.

Mai 2000. workshopweekend Enkhuizer straatorkest.
December 1999 workshopweekend SWING in Middelburg.
August 1998 and 1999 workshop in het prachtige landschap van Toscane in Italië

Wat kan je verwachten:

Aankondiging workshop-weekend van de Swing Middelburg

THE CELEBRATION OF THE MOMENT (Derek Bailey)

Een muziek en improvisatie festijn: een weekend lang spelen in een orkest waarin alle instrumenten welkom zijn, van zingende zaag tot bastuba, van darabuka tot grote trom en van franse hoorn tot pocket-trompet. Drie dagen lang onder begeleiding van (bas)saxofonist, componist en arrangeur Klaas Hekman spelen in een orkest waarin je prachtig repertoire uit de hele wereld leert spelen en bovendien leert improviseren, je eigen noten gaat bedenken en leert bewerken voor je zelf en de andere muzikanten uit het orkest.
Klaas Hekman komt uit de wereld van de jazz, improvisatie en wereldmuziek. Hij speelt schrijft en arrangeert in de Surinaams-Nederlandse formatie de Nazaten, saxofoonsextet de Zes Winden/the Six Winds en multi-bassband INTERMISSION.

EN WAT NOG MEER …

Workshops van DE NAZATEN en DE HAFABRA


De Nazaten (vh De Nazaten van Prins Hendrik) is een orkest dat zich begeeft op het terrein van de wereldblaasmuziek.
Het orkest bestaat uit musici van Nederlandse, Amerikaanse en Surinaamse afkomst. Met name de kaseko en het bazuinkoor (beide Surinaamse blaasmuziek soorten) zijn een belanrijke inspiratiebron, daarnaast worden ook regelmatig uitstapjes gemaakt naar New Orleans jazz, Balkan volksmuziek, Turkse cifteteli's, Ghanese liedjes tot aan Gamalan muziek toe.
In de bewerkingen en de eigen composities van het orkest staan dansbaarheid en improvisatie voorop.
Bij het zoeken naar en schrijven voor het orkest zijn we o.a. gestuit op de muziek van het militair orkest van de TRIS (troepen in Suriname), het repertoire van de Politiekapel van Paramaribo en het werk van Eddy Snijders, een van Suriname's bekendste componisten/dirigenten.
Deze muziek is geschreven voor Harmonie/Fanfare orkest, en heeft een heel specifieke Surinaamse klank.

Om deze muziek meer bekendheid te geven, en om een 'wereldmuziek' injectie te kunnen geven aan het vaste repertoire van de HAFABRA wereld zet het orkest projekten op waarbij muzikanten of hele orkesten uit de HAFABRA de gelegenheid krijgen deze muziek te spelen.
Aangezien het merendeel van de musici uit De Nazaten ervaren workshopleider en/of dirigent is, is het mogelijk een projekt op te zetten waarbij De Nazaten eerst sectie repetities op zich nemen, gevolgd door een aantal tutti's en een eventuele presentatie waar dan ook.

De vorm van zo'n projekt kan verschillend zijn. Gedurende een maand een intensieve begeleiding om een aantal stukken in te studeren, tot een begeleiding van een half jaar, waarbij elementen als improvisatie en het spelen zonder bladmuziek de aandacht kunnen krijgen. Afhankelijk van de vraag van instanties via welke deze projekten zouden kunnen lopen is het projekt aan te passen.

Op deze manier werden reeds projecten gedaan met

In samenwerking met het Kunstgebouw Zuid Holland met harmonie- en fanfare orkest uit Abbenbroek april-juli 2001
De Jazzfanfare uit Groningen voorjaar 2002
De Militaire-en Politiekapel van Suriname december 2002


De workshop staat open voor alle jaars studenten dans en muziek
(alle instrumenten zijn welkom).

 

 

Klaas Hekman | © 2007